Prata om autism utan att vara ableistisk 101

Jag är glad att Conrads fall har fått ett sånt stort genomslag, både i sociala och traditionella medier. Dock har jag också märkt att kunskapen om autism är låg då ableistiskt språk ofta har förekommit. Det är ju aningen ironiskt att använda ableistiskt språkbruk när man vill bekämpa ableism. Dessutom är det snart dags för Autism Awareness Autism Acceptance Month. Då är det extra viktigt att ha koll på vilka ord man bör använda. Som en fail!lingvist / diskursanalytiker presenterar jag därför en snabbkurs i att prata om autism utan att vara ableistisk 101.

Ableism = fördomar och diskriminering mot funktionshindrade. Det dödar på riktigt och bör inte accepteras. Kallas också funkofobi. Använd detta om du pratar om förtryck mot funkisar och inte något i stil med ”rasism mot funktionsnedsatta” om du vill undvika att verka ignorant.

Identiteten först istället för personen först (Identity first language vs person first language). De flesta funkisar föredrar identitet först-språk då vi menar att vårat funktionsnedsättning är en viktig och central del av oss. Vi anser att autism inte är något negativt, det är hur våra hjärnor fungerar och hur vi upplever världen, vi kan och vill helt enkelt inte separeras från vår autism. Om du använder ”identiteten först”-språk, så är det troligt att du accepterar att autister vill identifiera sig så. Personen först-språk, vilket i praktiken blir person med autism är vanligt bland föräldrar och ”experter”. De menar att man ska först och främst se personen och inte diagnosen. Detta låter bra vid en första anblick, men om man tittar närmare så sänder det signaler om att en person bör separeras från sin autism. Autism blir något negativt. Inte så bra om man vill bekämpa ableism.

Använd inte funktionsgrader när du pratar om autism. Jag tror att det som kallas högfungerande autism och lågfungerande autism från början graderades av någon anledning beroende på IQ. Idag menas ofta verbala eller icke verbala autister. Många autister motsäger oss gradering, vi har alla olika styrkor och svagheter vilka växlar beroende på hur vi mår. Det har också visat sig att icke-verbala funkisar antagligen har högre IQ än vad IQ-test visat, då IQ-test inte är neutrala, utan speglar sitt samhälle samt bygger på det talade språket. Det finns dessutom mycket fler sätt att kommunicera på än genom tal. Bara för att någon inte pratar betyder inte att de kommunicerar och att det de säger inte är tänkvärt.

Språk är makt. Genom att kontrollera språk kan man faktiskt kontrollera ett helt land. Använder man ableistiskt språk så bidrar man omedvetet eller medveten till förtryck mot funkisar, något som inte bara har konsekvenser för oss funkisar, utan också påverkar icke-funkisar och ger er en skev bild av verkligheten. Vägra därför språkmaktmissbruk.

2 reaktioner på ”Prata om autism utan att vara ableistisk 101

Lämna en kommentar